Els empresaris de l’Anoia presenten propostes per al rellançament de l’economia en un acte carregat d’optimisme

09.02.2017

La Unió Empresarial de l’Anoia (UEA) ha assolit aquest dijous una fita important: reunir més de quatre-cents empresaris, agents polítics i socials de l’Anoia en un acte que ha volgut ser “el tancament del període resistencialista i l’inici d’una nova etapa de creixement marcada per la il·lusió i la cooperació empresarial”, en paraules del president Blai Paco.

L’acte, que ha tingut lloc al Teatre l’Ateneu, ha estat la cloenda dels diferents fòrums sectorials i territorials que durant tot l’any 2016 s’han anat reunint a l’Anoia, amb la participació de gairebé 350 empreses, i ha servit per presentar el document “Empresa i progrés. Conclusions i propostes dels fòrums sectorials i territorials de l’Anoia de 2016” i on es recullen desenes de propostes per millorar la competitivitat de les empreses de l’Anoia, fet que el converteix en un ambiciós full de ruta empresarial de l’Anoia per als propers anys. En aquest acte, inèdit a la comarca, han tingut veu una mostra dels empresaris dels diferents sectors econòmics que han participat als fòrums.

El president de la UEA Blai Paco ha volgut remarcar que l’Anoia té molts motius per creure en el seu potencial, com l’especialització empresarial que fa que tingui molt sectors punters com ara el paper i el packaging, la moda, el metall o les TIC, i que és necessari donar-los visibilitat perquè tinguin més prestigi social i atreguin l’interès de persones formades. Paco ha repassat les diverses lliçons i propostes que han sortit dels fòrums, algunes de les quals ja s’han materialitzat com la creació de grups sectorials, i ha fet un prec a les administracions perquè vagin de bracet en aquesta nova etapa que ha d’estar marcada per la cooperació entre empresaris però també entre representants públics. En la seva intervenció, el president de la UEA ha remarcat que les propostes que es recullen en el document que s’ha presentat són viables i s’ha compromès a tirar-les endavant amb el suport dels empresaris, entitats i administracions públiques.

El Fòrum Empresarial de l’Anoia també ha comptat amb la presència del Conseller d’Empresa i Coneixement Jordi Baiget, que ha assegurat que ha explicat que les dades demostren que l’economia es recupera a Catalunya i això es nota també a l’Anoia, fet que dóna motius per a l’optimisme, i ha posat l’accent en la importància de la cooperació a tots nivells: “si la cooperació és bona per a les empreses també ha de ser bona per a les administracions”, ha assegurat.

Per la seva banda, el vicepresident de la Diputació de Barcelona i alcalde d’Igualada Marc Castells ha afirmat en resposta a Blai Paco, que “des de la Mancomunitat de la Conca d’Òdena es treballa per ampliar l’oferta de polígons industrials de manera conjunta” més enllà del terme municipal d’Igualada. Castells també ha aprofitat l’acte per anunciar un acord amb la Universitat de Lleida per reforçar l’oferta educativa del Campus Universitari i per expressar el seu desig que Igualada tingui pes polític en la nova vegueria Penedès i ha parlat de “coocapitalitat”.

Finalment ha tancat l’acte el periodista Antoni Bassas, que ha fet una xerrada motivacional sobre l’emprenedoria, repassant vivències i anècdotes per remarcar la importància de l’actitud i la formació a l’hora de tirar endavant projectes empresarials. L’acte ha estat presentat pel periodista igualadí Joan Maria Morros, cap d’Informatius de Rac1.

EL PROCÉS PARTICIPATIU EMPRESARIAL MÉS AMBICIÓS

El Fòrum Empresarial de l’Anoia ha estat un ambiciós procés participatiu per conèixer la realitat i les propostes del sector empresarial de l’Anoia que durant tot l’any 2016 ha reunit, sota el lideratge de la UEA, més de 300 empreses d’arreu de la comarca en diferents fòrums sectorials i territorials. Els empresaris hi han pogut expressar els seus neguits i propostes de millora. És tracta d’un exercici inèdit de cooperació empresarial que les empreses han valorat molt positivament i que fins i tot ja ha donat alguns resultats concrets en forma d’accions i aliances sectorials.

Els fòrums celebrats han aplegat empreses dels sectors de la construcció, el metall, l’immobiliari, el químic, el paperer, les TIC, les gestories i els concessionaris, entre d’altres. També s’han fet fòrums específics d’autònoms i de dones empresàries, a més dels fòrums territorials a Igualada, la Conca d’Òdena, l’Alta Anoia i l’Anoia Sud. En total 17 trobades amb altíssima participació, que permeten donar una visió transversal i completa de la realitat empresarial a l’Anoia, la segona comarca més industrial de Barcelona només per darrere del Moianès.

UN DOCUMENT CARREGAT DE PROPOSTES

Les més de trenta pàgines del document que s’ha presentat avui recullen idees dels empresaris per a reactivar el sector empresarial, com per exemple:

·En el terreny de la formació: millorar l’encaix entre l’oferta i la demanda de professionals qualificats, adequant el sistema educatiu a la realitat de les empreses i frenar la fugida de talent oferint formació adaptada a les necessitats de l’oferta de feina del territori, i donant a conèixer de forma mes atractiva l’oferta que generen els sectors madurs.

·Per a la millora de la xarxa de comunicacions: impulsar el Quart cinturó (B-40), la variant Abrera-Masquefa per connectar l’Anoia Sud amb Abrera, millorar l’autovia A2, en una situació vergonyosa en el tram d’Igualada a Esparreguera (en vies de solució), reclamar un estudi tècnic de la Generalitat com ja tenen altres territoris perquè es resolgui la mobilitat de persones en transport públic entre Igualada i Barcelona i el desdoblament de la C-15.

·Per a la millora dels polígons industrials de l’Anoia: que hi hagi més coordinació entre administracions de la Conca d’Òdena per adaptar l’oferta de sòl industrial a la demanda, amb parcel·les més grans, bona provisió de serveis energètics i de telecomunicacions, i una comercialització organitzada, desplegament immediat de la fibra òptica i la tecnologia mòbil 4G als polígons i zones industrials, i intercedir davant les empreses elèctriques perquè es millori la qualitat del subministrament i s’evitin baixades de tensió i micro-talls.

·Per a reforçar la capitalitat d’Igualada: millorar la coordinació i lideratge dins la Conca d’Òdena perquè Igualada sigui una capital més forta, millorant les vies de comunicació entre els perímetres de la comarca i la i augmentant l’oferta de sòl industrial i naus.

·Per a fer conèixer l’especialització empresarial de l’Anoia: engegar campanyes per mostrar l’especialització empresarial de la comarca posant en valor tots els actius i projectes estratègics per tal d’atraure inversions, talent i sensibilitzar a la població vers les oportunitats laborals que ofereixen aquests sectors.

Galeria d’imatges

 

 

Altres notícies

Subscriu-te a la UEA Magazine, publicació electrònica periòdica amb informació sobre l’actualitat empresarial de la comarca.