Jornada per promoure l’economia circular entre les empreses

01.05.2017

La Unió Empresarial de l’Anoia (UEA) organitza el dimecres 7 de juny la jornada formativa ‘Cap a una Economia Circular a l’Anoia’ per donar a conèixer i promoure aquest nou paradigma econòmic entre les empreses de la comarca. Al llarg de tot el matí passaran per la seu de l’entitat diversos ponents de primer nivell sobre el tema, des de l’igualadí Pere Fullana, director de la Càtedra UNESCO de Cicle de Vida i Canvi Climàtic, al director del Consell Assessor del Desenvolupament Sostenible de Catalunya (CADS), Arnau Queralt, o la directora de l’Àrea Tècnica de Foment del Treball Nacional i vicepresidenta de la Comissió de Desenvolupament Sostenible i Medi Ambient de la CEOE, Alba Cabañas. També es donaran a conèixer les diverses línies d’ajuda que la Generalitat de Catalunya té actives per fomentar l’inici de projectes circulars. [Formulari d’inscripcions]

La jornada, que tindrà lloc durant tot el matí, servirà també per posar en contacte empreses que vulguin endegar projectes de revalorització dels seus residus, alhora que es mostraran diversos exemples de bones pràctiques que ja es duen a terme actualment a l’Anoia. L’acte, a més, es trobarà emmarcat en el conjunt d’actes que s’organitzen arreu del món amb motiu del Dia Internacional del Medi Ambient, que haurà tingut lloc el 5 de juny.

I és que el model econòmic vigent, de tipus lineal, es basa sobretot en l’ús de grans quantitats d’energia i d’altres recursos finits, que s’usen una vegada i tot seguit es llencen. Però són multitud els indicadors que apunten que el model de l’obsolescència programada -la planificació de la fi de la vida útil d’un producte de manera que es torni inservible al cap d’un període calculat- està arribant ja al límit de la seva capacitat física. Davant d’aquesta realitat, l’economia circular és una alternativa viable que ja han començat a explorar diverses empreses, amb resultats econòmics d’allò més positius, i que des de la Comissió Europea (CE) s’està impulsant intensament. De fet, les institucions europees cada cop més avancen cap a un marc normatiu basat en l’economia circular, que inclou índexs de creixement de reutilització i reciclatge, així com l’aplicació generalitzada de l’ecodisseny.

En aquesta mateixa línia, cada cop hi ha més empreses del centre i nord d’Europa que tendeixen a demanar als seus proveïdors una certa traçabilitat ambiental. Sense ser res encara definit, sí que comencen a haver-hi recomanacions de millorar els propis estàndards ambientals si hi ha la voluntat de continuar fent negocis en el futur. És a dir, es comença a veure que el respecte al medi i l’evolució cap a una economia circular pot passar de ser un “plus” a ser un requeriment.

Un canvi de model econòmic

Conscients que el canvi cap a aquest nou model econòmic requereix d’una inversió inicial, des de la Generalitat de Catalunya s’han posat en marxa diverses ajudes: l’Agència de Residus de Catalunya (ARC) té activa una línia de subvencions per a projectes de foment de l’economia circular, i ACCIÓ disposa dels Cupons d’Ecoinnovació. Dues línies de finançament que a vegades poden passar desapercebudes a les empreses.

És a partir de totes aquestes constatacions que la UEA ha decidit organitzar una jornada formativa per apropar a les empreses de l’Anoia i comarques veïnes aquesta nova concepció de l’economia, amb la voluntat de fomentar sinergies circulars entre elles perquè puguin compartir recursos, reaprofitar materials i generar major riquesa. Perquè tant els residus, com els vapors, com la logística, com el “packaging”…, poden contribuir a generar riquesa en comptes de suposar una despesa.

La xerrada està en destinada eminentment a empreses de l’Anoia i comarques veïnes [Formulari d’inscripcions. Jornada gratuïta per a les empreses sòcies de la UEA; 50€ per a les no-sòcies]. Si algun particular està interessat en assistir-hi, pot posar-se en contacte telefònic amb l’entitat (93 805 22 92).

Desenvolupament de la jornada:

08:45h: Acreditacions

09:00h: Benvinguda a càrrec del president de la UEA, Blai Paco.

Ponències:

09:10h: Arnau Queralt, director del Consell Assessor del Desenvolupament Sostenible de Catalunya (CADS): “Agenda 2030: Una transició efectiva vers un model d’economia circular, ecoeficient i innovadora”

10:00h: Alba Cabañas, directora de l’Àrea Tècnica de Foment del Treball Nacional i vicepresidenta de la Comissió de Desenvolupament Sostenible i Medi Ambient de la CEOE: “L’Economia Circular a l’empresa: oportunitats pel territori, vells paradigmes i noves referències”

10:50h: Pere Fullana, director de la Càtedra UNESCO de Cicle de Vida i Canvi Climàtic: “L’economia circular, un vell-nou paradigma des de la perspectiva de la recerca”

11:40h: Break i sessió de networking

De la teoria a la pràctica. Dos exemples de foment de l’economia circular des de l’administració:

12:00h: Alfred Vara, cap del departament de Prevenció de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC): “Instruments de l’Agència de Residus de Catalunya pel foment de l’economia circular”

12:30h: Maite Ardèvol, coordinadora Estratègia Sostenibilitat d’ACCIÓ: “Programes d’Innovació per a fomentar la transició cap a la economia circular”

L’Anoia circular:

13h: Taula rodona amb casos pràctics sobre la circularitat a l’Anoia

Altres notícies

Subscriu-te a la UEA Magazine, publicació electrònica periòdica amb informació sobre l’actualitat empresarial de la comarca.