Un grup d’empresaris de la comarca de l’Anoia han assistit a la jornada sobre ‘Oportunitats de Negoci a Iran després de les sancions’ per conèixer les possibilitats econòmiques que ofereix aquest país. En la trobada, organitzada conjuntament per la UEA i la Cambra de Comerç, s’han tractat diversos punts d’interès com els sectors més emergents, els motius pel qual és un mercat potencial, consells a l’hora de treballar a l’Iran, i s’ha exposat l’experiència positiva d’un empresari de la comarca.
La sessió ha començat amb la intervenció de Domingo Sánchez, responsable de la Comissió UEA Internacional, qui ha explicat als assistents el nou rumb que ha pres la comissió amb la voluntat de donar a les pimes de la comarca tot el suport possible en matèria d’internacionalització.
Seguidament, Irene Martínez de la consultora Pars Consulting, experta en economia iraniana, ha parlat dels sectors emergents, com l’aviació, el petroli, el gas, la mineria i el metall, el turisme, l’automòbil, i l’agricultura, bàsicament, sucre, blat de moro, carn i oli. Els països que ja estan treballant de forma important a Iran són: França, sobretot en el sector de l’agricultura; Dinamarca en sector químic; Alemanya, molt forta en sector automobilístic; i Japó, dins del sector tecnològic.
Al llarg de la sessió també s’han exposat els principals motius pels quals Iran és un mercat potencial: per l’augment demogràfic de la seva població, el creixement econòmic anual que està entre un 6 i 8%, i l’ús del 42% de la seva capacitat productiva. També per què és un país amb molta demanda tecnològica, s’emmirallen en EEUU o Europa, i a més a més, la borsa iraniana ha pujat un 20% des de l’aixecament de les sancions.
Sobre això, Salvador Planas d’Aresbank, ha destacat que des de l’aixecament a mitjans de gener de 2016 de les sancions, “els bancs iranians es van poder tornar a connectar al sistema swift, fet que és un gran pas cap a la normalitat”. Segons Planas, ara estan treballant de forma molt important en la recopilació de documents per a complir les exigències normatives de la Unió Europea, respecte a titularitats financeres, prevenció del blanqueig de capitals, etc.
Per la seva part, Reza Gheshmi de la Cambra de Comerç de Barcelona ha parlat de les diferents formes de treballar comercialment a la zona, des de comercials propis fins a representants o partners iranians, aclarint que no hi ha una solució estàndard per totes les empreses, ja que moltes vegades depèn de l’estratègia de preus, de la competència, etc.
Finalment, la sessió s’ha tancat amb l’exposició de Samuel Jiménez, export manager de Saifor, SLU, que porta treballant a Iran des de 2008. Ha destacat que els negocis es fan molt lents, però que si estan interessats pel negoci, mai et faran perdre el temps. “És un poble molt amable i molt acollidor que busca enfortir els llaços personals per així fer bons negocis i establir relacions comercials consolidades durant molt temps”.
Els assistents han tingut oportunitat després d’intercanviar coneixements i experiències durant el cafè networking posterior.