L’Anoia encara la ‘Quarta Revolució Industrial’ amb voluntat d’èxit

19.10.2017

Un centenar d’empresaris, directius, enginyers i estudiants de cicles formatius metal·lúrgics es van aplegar dijous de la setmana passada, 19 d’octubre, a l’auditori MontÀgora de Santa Margarida de Montbui convocats per la Unió Empresarial de l’Anoia (UEA) per conèixer de primera mà quin és el futur que li espera a les indústries anoienques, tenint en compte que arreu del món ja està en marxa l’anomenada “Quarta Revolució Industrial”. Una revolució caracteritzada per la digitalització, el processament de dades i l’agilitat en la resposta al client. A partir d’aquesta jornada, la UEA crearà un grup de treball específic sobre la Indústria 4.0, sobretot a partir de l’interès que ja van manifestar una vintena dels assistents.

“Les dades són el nou petroli”, va deixar clar el director de Programes Públics d’Eurecat, Joan Guasch, en el sentit que el processament de grans quantitats d’informació, i el saber com interactuar-hi, serà cada cop més necessari per a les empreses. “La nova indústria no necessita operaris sinó persones amb talent”, hi va afegir. “Estem vivint una transició cap a un nou model, caracteritzat per una major personalització. En aquest nou model, les capacitats digitals seran clau“, va asseverar el director acadèmic del màster en Indústria 4.0 de la UOC, Pere Tuset-Peiró. “Per ser vencedor en aquest nou paradigma no cal ser gran o petit, sinó àgil amb els canvis i saber adaptar-se“, va apuntar el coordinador del grup de treball “Software d’Integració” d’Enginyers Industrials de Catalunya, Michael Loughlin.

Per mostrar aplicacions reals de la Indústria 4.0, la UEA va convidar tot un seguit d’empreses punteres per explicar els seus casos d’èxit. Indústrias Puigjaner -guanyadors del Premi Indústria 4.0 d’Enginyers Industrials de Catalunya- va explicar que dedicaven el 7% del seu pressupost a I+D; Funosa va asseverar que l’objectiu a mitjà termini és acabar tenint 15-20 robots que optimitzin la producció; Schneider Electric-Capellades va explicar una experiència 4.0 pionera a tot l’Estat a l’hora d’expedir els Equips de Protecció Individual (EPI) als treballadors; Horizons Optical va mostrar les seves ulleres 3-D impreses in-situ que permet reduir els estocs a 0, i Makers Igualada va presentar el Projecte Ignius per facilitar la transició cap al nou paradigma productiu a les empreses anoienques.

Per cloure la jornada, l’etnògraf digital Josep M. Ganyet va llançar una reflexió a l’aire: “Fins ara, la ‘destrucció creativa’ de Schumpeter havia funcionat: les neveres van deixar sense feina els repartidors de gel, però alhora els electricistes van passar a tenir més encàrrecs. Amb la Revolució 4.0 passarà igual?”

Per fer possible la jornada, Citroën-Futurauto, Wacom, ViaEmpresa i el propi Auditori MontÀgora van col·laborar-hi activament. També van implicar-s’hi el Col·legi Enginyers Tècnics Industrials de Manresa, l’Associació Catalana d’Enginyers de Telecomunicació (Telecos.cat), Enginyers Industrials de Catalunya-Catalunya Central, l’associació TICAnoia i l’Escola d’Enginyeria d’Igualada (EEI).

Notícia relacionada: L’Anoia industrial, preparada pel 4.0 (Via Empresa)

Patrocinador:
http://www.futurauto.com

 

 

Altres notícies

TICAnoia renova el seu acord de vinculació amb la UEA

TICAnoia renova el seu acord de vinculació amb la UEA

TICAnoia renova l’acord de col·laboració i vinculació amb la UEA amb l’objectiu de continuar formant part de l’associació empresarial multisectorial d'àmbit comarcal que actua com a punt de trobada natural de l'empresariat de l'Anoia i promoure, mitjançant accions...

Subscriu-te a la UEA Magazine, publicació electrònica periòdica amb informació sobre l’actualitat empresarial de la comarca.