L’economia circular des de l’àmbit empresarial: és rendible? Té sentit econòmicament?

24.05.2018

Una cinquantena d’empreses van participar el passat 18 de maig en el primer Esmorzar Circular organitzat per la UEA en el marc del projecte Anoia Circular. En aquesta ocasió, amb la participació d’Alba Cabañas, economista i MSc en estudis ambientals, especialista en sostenibilitat i empresa i, Alfred Vara, cap del departament de Prevenció i eficiència de recursos de l’Agència Catalana de Residus, es va tractar els “Avantatges de l’economia circular per a la indústria i per a l’empresa”.

Blai Paco, president de la UEA, va posar en context el projecte Anoia Circular, destacant que amb les empreses, la universitat, l’adminstració pública i diverses entitats estem tirant endavant un projecte pioner a Catalunya, que sabem que és molt ambiciós i que anirà creixent amb el temps i que té molt bones perspectives.

Alba Cabañas va captar l’atenció de l’auditori plantejant el dubte principal que envolta l’economia circular des de l’àmbit empresarial: és rendible? Té sentit econòmicament? La resposta no és senzilla, a vegades sí, i a vegades, no. Cabañas va recordar que el model circular de l’economia -ja sigui per béns, productes o serveis-, busca assolir models de negoci (o crear-ne de nous) que en permetin mantenir i allargar el valor afegit al màxim i que finalitzada la seva vida útil pugui ser aprofitat o reintroduint en algun procés productiu.

Des de la veu de l’expertesa i el coneixement, l’Alba va plantejar que en els casos que l’economia circular té sentit, i que en són molt més dels que la gent es pensa, no només pot tenir rendibilitat, sinó que pot ser un gran negoci. Així va repassar alguns dels exemples més curiosos com el d’Apple, que han desenvolupat una tecnologia pròpia que els permet desmuntar els mòbils per recuperar els plàstics i les matèries crítiques; Veolia que elaboren biopolímers a partir de llots de depuradora i en fan bioplàstic; el repack system en la compra per Internet, que permet retornar l’envàs de cartró amb el que t’han enviat un producte i es reutilitza, a canvi d’un descompte en la propera compra; o el cas d’Air Ink que han aconseguit fabricar tinta a partir del sutge dels tubs d’escapament dels cotxes.

Per treballar més exemples es va fer un breu taller entre els assistents que van llegir i presentar diversos projectes d’altres empreses d’arreu del món i també casos propis de les empreses assistents com per exemple Matex Iberica que està elaborant cortines a partir de fibres vegetals o Top Consulting Esportiu que recuperen la gespa artificial del camp de futbol i n’elaboren un aglomerat que es pot aprofitar en la indústria del plàstic.

Per la seva banda, Alfred Vara va apropar als assistents la tasca i accions que estan desenvolupant des de l’Agència de Residus de Catalunya, explicant el rol de l’administració en el tema de la gestió i la catalogació de residus i va comentar la problemàtica actual amb la llei de residus que regulen els subproductes i la seva catalogació. També va explicar alguns dels casos de simbiosi industrial i altres projectes d’economia circular en els quals l’ARC ha estat implicada, recordant l’aposta que l’agència fa per aquesta línia i va destacar molt especialment l’excepcionalitat del projecte Anoia Circular, una iniciativa que sorgeix del sector empresarial, i que veu com un projecte amb molt de futur.

Així, un dels temes més destacats de la sessió va ser l’apartat dedicat a les ajudes i subvencions. Especialment important el fet que ja està oberta la convocatòria dels Ajuts per a projectes de foment de l’economia circular, on es poden presentar projectes d’implementació en el mercat o projectes de desenvolupament i proves pilot de diverses categories: Ecodisseny de productes o serveis que promogui una major eficiència dels recursos; reutilització i reparació de productes; serveis de retorn de productes usats impulsats pel distribuïdor o fabricant d’aquests productes; remanufactura; simbiosi industrial que promogui l’eficiència dels recursos materials diferents de l’aigua; noves aplicacions de materials reciclats; nous processos o tecnologies que permetin valoritzar residus que actualment no s’estan valoritzant; i mineria d’abocadors per a la recuperació de materials.

Alfred Vara va posar-se a disposició de les empreses que vulguin consultar prèviament a l’ARC per preparar bé les sol·licituds i a través de la Unió Empresarial de l’Anoia queda oberta la porta per plantejar dubtes o propostes de possibles projectes o cercar partners o altres empreses que vulguin col·laborar.

La sessió va finalitzar amb un torn obert de preguntes on alguns dels presents van suggerir alguns projectes i especialment, dubtes adreçats als dos ponents.

El Projecte Anoia Circular, en marxa

Dins el projecte Anoia Circular se celebraran altres esmorzars circulars amb temàtiques complementàries i ben diverses per tal d’ajudar a les empreses que estan treballant en aquesta línia de model econòmic i també per informar a aquelles que tot just comencen a plantejar-se la qüestió de la circularitat a nivell industrial o empresarial.

En la mateixa línia de divulgació de les possibilitats de l’economia circular, la Unió Empresarial col·labora amb la IV Jornada d’Innovació Anoia que tindrà lloc el proper 5 de juny al Centre d’Innovació Anoia que tindrà lloc el proper 5 de juny al Centre d’Innovació de Vilanova organitzat per LEITAT i que versarà, enguany, sobre el nou model econòmic de gestió dels recursos que planteja l’economia circular.

 

Altres notícies

TICAnoia renova el seu acord de vinculació amb la UEA

TICAnoia renova el seu acord de vinculació amb la UEA

TICAnoia renova l’acord de col·laboració i vinculació amb la UEA amb l’objectiu de continuar formant part de l’associació empresarial multisectorial d'àmbit comarcal que actua com a punt de trobada natural de l'empresariat de l'Anoia i promoure, mitjançant accions...

Subscriu-te a la UEA Magazine, publicació electrònica periòdica amb informació sobre l’actualitat empresarial de la comarca.