L’economista Oriol Amat exposa bones pràctiques empresarials davant el Covid19 al WebinarUEA
07.05.2020
Més de dues centes persones van assistir al WebinarUEA sobre bones pràctiques empresarials en temps de coronavirus. Una sessió online, que va comptar amb la col·laboració d’ACCID, i va ser impartida per Oriol Amat, degà de Barcelona School of Management, Universitat Pompeu Fabra; Catedràtic d’Economia Financera i Comptabilitat de la Universitat Pompeu Fabra; Codirector del Màster Direcció Financera i Comptable de la Universitat Pompeu Fabra; Vicedegà del Col·legi d’Economistes de Catalunya i vice president d’ACCID (Associació Catalana de Comptabilitat i Direcció).
Una de les conseqüències que ens ha portat la pandèmia del Coronavirus ha estat, entre altres, una important crisi econòmica. L’aturada en sec de la producció pel decret d’estat d’alarma i el confinament de la població ha provocat la caiguda de l’activitat econòmica, una situació en què moltes empreses s’han vist obligades a abaixar la persiana (per falta d’ingressos) i en què s’ha generat un augment de la morositat. D’aquesta manera, posant en context als assistents de la situació econòmica que vivim actualment, Oriol Amat va iniciar la sessió online organitzada per la UEA.
Per Amat “l’impacte de la Covid19 en l’economia es veu en què la majoria d’empreses estan en situació de pèrdues”, i això es tradueix en una important caiguda del PIB prevista per aquest 2020, entre un 8 i un 10%, i un increment de l’atur, passant del 13% actual (mes de març 2020), al 20 o 26%, un atur que ens situaria als nivells del 2013, en què encara arrossegàvem la conseqüències de la crisi econòmica iniciada el 2008.
Davant d’aquesta situació Oriol Amat assegura que “no sabem la profunditat ni la durada d’aquesta crisi econòmica i tot dependrà del que facin els Estats”. En la seva opinió “és important fer actuacions contundents per incentivar l’economia i la competitivitat i evitar així la prolongació de la crisi”. Per això considera vital que “els governs rescatin l’economia facilitant vies de liquiditat com subvencions a fons perdut i línies ICO i ICF” . El Vicedegà del Col·legi d’Economistes de Catalunya i de d’ACCID admet que hi ha moltes opinions en relació si cal o no rescatar l’economia, però segons ell “val més fer aquest rescat durant uns mesos que pagar subsidis durant diferents anys a tots els aturats que hi haurà si es deixa caure centenars de milers d’empreses i els autònoms”.
Algunes bones pràctiques empresarials
En aquesta crisi també és important que les empreses prenguin mesures i incorporin bones pràctiques en el seu dia a dia. En aquest sentit, Oriol Amat va exposar algunes idees i mesures que poden adoptar les empreses. Va destacar la importància de controlar les emocions i la sobre reacció; oferir màxima confiança amb els treballadors perquè “són el nostre talent”; ser solidaris en totes direccions; protegir els actius estratègics com són els proveïdors per així vetllar per la relació a llarg termini; revisar el model de negoci per tal de fer-lo més efectiu i eficient, i aprofitar els avantatges de la digitalització; analitzar els possibles escenaris futurs i preparar-se pel millor però també pel pitjor; avaluar l’impacte i la durada de la crisi en el nostre negoci; assegurar la liquiditat aprofitant els ajuts, ampliant capital quan es pugui, ajornant inversions o renegociant amb creditors.
Abans de finalitzar el WebinarUEA, Oriol Amat va assegurar que “la crisi econòmica del Covid19 no és ni la primera ni serà la última que viurem”, per això va afirmar que “de cada crisi hem d’aprendre i tenir les set A molt presents”: “Ara cal rescatar, Apostar per la gent, Allunyar-se dels catastrofistes, Apuntalar la caixa i el marge, Aprofitar les oportunitats, Ajudar ens totes direccions, Aprendre dels errors i corregir els desequilibris”.
En motiu de Sant Albert, patró de la química que tindrà lloc aquest divendres 15 de novembre, la Fundació UEA i 14 empreses químiques de la comarca donen el tret de sortida a la 7a edició del Concurs “Química a l’escola” que té per objectiu familiaritzar els més joves...
En un món cada vegada més globalitzat i connectat, la tecnologia ha esdevingut un element essencial per al desenvolupament i la competitivitat de les empreses. La intel·ligència artificial (IA) es troba al centre d’aquesta revolució tecnològica, oferint solucions...
TICAnoia renova l’acord de col·laboració i vinculació amb la UEA amb l’objectiu de continuar formant part de l’associació empresarial multisectorial d'àmbit comarcal que actua com a punt de trobada natural de l'empresariat de l'Anoia i promoure, mitjançant accions...
Subscriu-te a la UEA Magazine, publicació electrònica periòdica amb informació sobre l’actualitat empresarial de la comarca.
Utilitzem cookies al nostre lloc web per oferir-vos l’experiència més rellevant recordant les vostres preferències i repetint visites. En fer clic a "Acceptar", accepteu l'ús de les cookies per obtenir la millor experiència en les visites a la nostra web.
Aquest lloc web utilitza cookies per millorar la vostra experiència mentre navegueu pel lloc web.
D’aquestes, les cookies que es classifiquen com a necessàries s’emmagatzemen al vostre navegador, ja que són essencials per al funcionament de les funcionalitats bàsiques del lloc web. També fem servir cookies de tercers que ens ajuden a analitzar i entendre com utilitzeu aquest lloc web. Aquestes cookies s’emmagatzemaran al vostre navegador només amb el vostre consentiment. També teniu l’opció de desactivar aquestes cookies. Però desactivar algunes d’aquestes cookies pot afectar la vostra experiència de navegació.
Les cookies necessàries són absolutament essencials perquè el lloc web funcioni correctament. Aquesta categoria només inclou galetes que garanteixen funcionalitats bàsiques i funcions de seguretat del lloc web. Aquestes cookies no emmagatzemen cap informació personal.
Totes les galetes que poden no ser especialment necessàries perquè el lloc web funcioni i s’utilitzen específicament per recopilar dades personals de l’usuari mitjançant analítiques, anuncis i altres continguts incrustats s’anomenen cookies no necessàries. És obligatori obtenir el consentiment de l\'usuari abans d\'executar aquestes cookies al vostre lloc web.