La immensa majoria de les empreses de l’Anoia són familiars, igual que a la resta del món. Per tal d’abordar aquesta casuística especial i conscients que a la comarca existeix un bon nombre d’empreses familiars, la Unió Empresarial de l’Anoia va organitzar un nou webinar UEA que va anar a càrrec de Jordi Tarragona.
Tarragona és conseller de Famílies Empresàries, advocat / PDD i PADE per IESE; Professor d’Empresa Familiar a ADE Univeresitat Central de Catalunya. Ha sigut empresari i director general de diferents companyies familiars durant més de 35 anys i per aquest motiu, Tarragona coneix la problemàtica de les famílies empresàries i la seva implicació en les diferents àrees de qualsevol decisió.
La sessió de Tarragona va girar al voltant de la crisi i lideratge; de la tresoreria i estratègia, dels objectius i execució; de les persones que conformen les companyies; de si vendre, tancar o continuar i de la família empresària en si.
Pel que fa a la situació generada per la COVID-19, Tarragona va destacar que havia colpejat de forma especial a la comarca de l’Anoia, “un cigne negre, un esdeveniment imprevist de grans conseqüències” i que aquest fet, ha posat sobre la taula a moltes famílies empresàries “una incertesa sobre si és millor continuar, vendre o tancar”.
L’objectiu d’aquesta sessió era donar a conèixer com realitzar un Pla de Viabilitat de l’Empresa Familiar. –A més, l’advocat i empresari també va posar especial èmfasi en analitzar tanbé la família i la seva unitat. En aquest sentit, Tarragona va posar de relleu que “s’han d’unificar visions, ja que els que treballen poden veure diferent als que estan al dia a dia, per exemple” i que “si no es prenen les decisions tenint en compte tots els criteris, les alternatives, punts de vista, pros i contres, potser no s’està prenent la milor decisió. Cal recordar que el que és bo per a l’empresa, a la llarga, és bo per a la família”.
Segons Tarragona, en l’actualitat és un bon moment per incorporar els coneixements i habilitats de les noves generacions i per “transmetre valors a la següent generació i crear reputació entre col•laboradors, clients i proveïdors”.
Tot i així, l’expert i conseller de famílies empresàries matisava que tot i que no existeixi una recepta o fórmula màgica, cada família empresària ha de trobar la solució a mida pel seu cas concret; no obstant això, la recomanació universal és “posa-ho tot per escrit perquè d’aquesta forma es facilita revisar, completar i fer seguiment”.
Aquest webinar i la resta de sessions online organitzades per la UEA es poden recuperar en aquest enllaç: https://bit.ly/3fJRilx
Propers WebinarsUEA
En les properes setmanes la UEA seguirà organitzant noves sessions online de temàtiques diverses per donar informació, eines i també resoldre dubtes a les empreses. Consulta l’agenda de webinars en aquest enllaç: https://bit.ly/35h6ulo