La UEA es reuneix amb les empreses de l’Anoia Sud, Alta Anoia i la Conca per conèixer i avaluar com afronten la pandèmia

24.03.2021

La comarca de l’Anoia està composta per tres identitats molt singulars: l’Anoia Sud, l’Alta Anoia i la Conca d’Òdena. Amb l’objectiu de conèixer quina és la situació viscuda i avaluar com afronten la pandèmia i la crisi provocada per la Covid-19, la Unió Empresarial de l’Anoia (UEA) va reunir-se amb l’empresariat d’arreu del territori anoienc amb diverses empreses de cadascun d’aquests territoris anoiencs.

Aquestes trobades empresarials no només tenen per objectiu avaluar i conèixer l’impacte de la pandèmia al teixit empresarial, sinó escoltar les seves necessitats i planificar, en aquest sentit, accions i mesures de suport per millorar la resiliència de les empreses.

Trobada amb l’empresariat de l’Anoia Sud

La UEA va organitzar una trobada amb empreses de la zona de Piera, Masquefa, Vallbona d’Anoia i Els Hostalets de Pierola. Respecte a la situació viscuda el darrer any, les empreses assistents van coincidir en l’afectació del primer confinament; on algunes d’elles van fer ERTOs o van sofrir baixades de facturació, i algunes van registrar pèrdues econòmiques.

Davant aquest 2021, les empreses van destacar que les perspectives són molt incertes, tot i que depèn del sector empresarial. D’altra banda, els sectors essencials presents van afirmar que tenen previsions bones; tot i que d’altres, van posar sobre la taula la dificultat per fer teletreball. A més, també van fer una menció especial a les empreses que treballen pel sector de l’automoció, on no entren projectes nous, hi ha molta incertesa i depenen de la recuperació d’un mercat global que està molt tocat.

Com a reptes i oportunitats, els assistents van destacar les millores de la comunicació online i xarxes socials; però també, rebre més ajudes de les administracions, que l’Estat permeti més moratòries de préstecs i impostos, diversificar l’oferta i incrementar l’exportació, formar a més especialistes industrials i vetllar perquè arribin els Fons Europeus a les empreses. Tanmateix, les empreses també van reivindicar les millores en infraestructures -que la variant de Masquefa arribi a Piera i millorar també la variant Piera-Vallbona-. Les empreses també es van mostrar optimistes en el sentit que tan bon punt acabi la pandèmia preveuen una bona recuperació.

Trobada amb empreses de l’Alta Anoia

Diverses empreses situades a l’Alta Anoia van exposar la seva experiència i situació davant la pandèmia de la Covid-19. Les empreses situades en poblacions com Calaf o Sant Martí Sesgueioles van destacar que aquest 2020 van acollir-se en ERTO, baixades de facturació i feines encallades.

Davant el 2021, esperen recuperar la facturació perduda, o si més no, que entrin noves comandes, poder créixer, superar el 2020 o mantenir-se; tot i que algunes de les empreses es troben amb la seva activitat empresarial força aturada degut a la baixada del turisme. També van reivindicar que en les situacions que s’hagi de tancar, hi hagin ajudes, però també, assessorament i informació àgil i clara sobre les noves mesures.

Reunió amb els empreses de la Conca central

La UEA va reunir-se amb les empreses d’Igualada, El Bruc, La Pobla de Claramunt i Òdena. Algunes empreses van destacar la parada en sec del 2020 durant el confinament perimetral, així com també, la incertesa posterior: les empreses van exposar que encaren aquest 2021 amb dubtes pels tancaments i l’estancament del consum; tot i que d’altres, de sectors com el de l’alimentació, van exposar que tenen previsions normals o bones.

En quant a reptes i oportunitats, algunes de les empreses van destacar que estan fent inversions en sostenibilitat i eficiència energètica, altres que estan llançant nous productes i implantant noves màquines, i d’altres que preveuen augmentar les exportacions a l’estranger.

Reivindiquen que calen interlocutors amb l’administració -la qual la qualifiquen de lenta-, i ajudes econòmiques equiparables a altres països com França i Alemanya. També demanen espais per a compartir eines i mesures que han aplicat les empreses per optimitzar recursos, teletreballar, ajustar efectius i eines de flexibilitat.

La vacuna la gran esperança per a la reactivació econòmica

Quan es va parlar amb les empreses sobre les perspectives pel 2021 tots van coincidir en el fet que serà un any de creixement, però que estarà condicionat al control de la pandèmia. Tot i les incerteses es pot detectar que les perspectives són optimistes, però depenen, això sí, d’una variable que fins avui comptava molt poc en les anàlisis de prospectiva econòmica. Es tracta de la vacuna que ens ha d’immunitzar.

Cooperació, col·laboració i networking entre empreses de la comarca

Tots van assenyalar que aquesta pandèmia ha estat el valor de la solidaritat i cooperació entre empreses de l’Anoia i arreu de Catalunya. En aquesta línia, la majoria va coincidir que cal aprofitar aquesta receptivitat i ganes de cooperar per de crear sinergies entre les empreses de l’Anoia perquè la proximitat és una oportunitat que tenen les empreses del territori. A més, també van incidir que a l’Anoia hi ha empreses importants i especialitzades de les quals tots hi podrien cooperar i generar nous oportunitats i nous negocis.

Altres notícies

TICAnoia renova el seu acord de vinculació amb la UEA

TICAnoia renova el seu acord de vinculació amb la UEA

TICAnoia renova l’acord de col·laboració i vinculació amb la UEA amb l’objectiu de continuar formant part de l’associació empresarial multisectorial d'àmbit comarcal que actua com a punt de trobada natural de l'empresariat de l'Anoia i promoure, mitjançant accions...

Subscriu-te a la UEA Magazine, publicació electrònica periòdica amb informació sobre l’actualitat empresarial de la comarca.