El col·lectiu d’autònoms professionals, ha estat i és un dels més castigats per la crisi del coronavirus, essent un dels sectors més representatius amb uns 8.000 professionals a la comarca.
La Unió Empresarial de l’Anoia amb l’objectiu d’estar al costat d’aquest col·lectiu davant de la situació viscuda, va reunir-se amb diversos professionals autònoms de sectors molt diversos com la cultura, l’enginyeria, l’assessorament legal, el coaching, la formació i la teràpia, amb l’objectiu de poder escoltar les seves inquietuds i copsar les seves necessitats.
A través d’aquesta trobada, els i les autònomes assistents van manifestar el seu descontent davant la falta de mesures per minimitzar l’impacte de la crisi en aquests professionals: la rebaixa d’impostos, una carència de la quo-ta corresponent d’autònoms, o haver-la fet proporcional a la facturació ob-tinguda, ja hauria donat marge de maniobra a molts professionals que no han tingut cap alternativa durant la pandèmia i que n’ha obligat a molts a donar-se de baixa.
Els professionals van lamentar la incertesa que els provoca el no saber què passarà amb la declaració de la renda i les ajudes rebudes, una situació de desconeixement i incomoditat compartida pels assessors i gestors de la comarca.
Calen ajudes, però cal seguir rodant
Les ajudes que l’administració ha destinat durant aquest gairebé un any de pandèmia han estat ben rebudes pels autònoms, tot i que insuficients i mal gestionades, un cop de mà que es valora però que no n’hi ha prou. Els autònoms van coincidir a destacar que no hi ha altra solució per seguir endavant que tenint un mínim d’activitat, i que les ajudes i les mesures haurien d’anar enfocades a que la roda segueixi girant.
De fet, els professionals del sector cultural -dels més afectats amb cessament obligat de l’activitat durant molts mesos- actualment, veuen amb dificultat com la represa de l’activitat va sent a comptagotes. Recorden que està tot molt condicionat per l’anul·lació de projectes i circuits culturals i l’aturada de subvencions o ajudes que anaven adreçades a fomentar aquesta activitat. Consideren que per evitar majors estralls entre el sector, sales, cicles, teatres, auditoris, i l’administració haurien de procurar mantenir una mínima activitat i mantenir actius els professionals, especialment després de comprovar-se que les mesures i garanties de protecció per COVID s’apliquen i funcionen.
Així també una de les propostes dels autònoms per a l’administració local, és que potenciï la contractació professionals de la zona i es doni visibilitat a les empreses de la Comarca. També van fer una crida al món empresarial, recordant la gran diversitat i el valor del conjunt d’autònoms de l’Anoia, una borsa de professionals experts i formats amb la que poden comptar per sumar i fer les empreses més competitives.
La UEA, al costat dels autònoms
La Unió Empresarial de l’Anoia desenvolupa diverses accions per fer costat al col·lectiu dels autònoms, destacant la Borsa de Professionals Autònoms, un servei gratuït per als professionals autònoms associats a l’entitat, per tal de donar visibilitat als serveis que ofereixen davant del món empresarial de l’Anoia, i potenciar la contractació de serveis professionals externs, i aportant coneixement i competitivitat al teixit empresarial de l’Anoia; i un altre projecte a destacar, és el de donar suport al col·lectiu, consolidar-lo i fer créixer els seus respectius negocis a través de l’acompanyament i assessorament.
Al 2021, la UEA el considera com sector estratègic el col·lectiu d’autònoms i té planificat diverses accions que permetran la seva visibilitat, la cooperació, donar-los de coneixement per la seva competitivitat, entre altres. En aquest cas, anima a tots els autònoms de l’Anoia a formar part d’aquest projecte per créixer, i cooperar i sumar sinergies amb altres autònoms professionals, i treballar amb empreses de l’Anoia.