Els assessors energètics de la UEA celebren una jornada relacionada amb l’eficiència energètica

12.06.2019

El consum energètic en una empresa és un dels costos i paràmetres que solen ocasionar més debat. En aquest sentit, sorgeixen moltes qüestions derivades, com per exemple, com estalviar en la factura, com optimitzar el consum, quines alternatives a la xarxa existeixen, si la biomassa a nivell industrial té sortida, quines ajudes públiques hi ha a l’abast, entre altres.

Amb tot això, per donar resposta a totes aquestes preguntes, la Unió Empresarial de l’Anoia -amb la col·laboració de l’Institut Català d’Energia de la Generalitat de Catalunya i el Clúster Biomassa de Catalunya- va organitzar una jornada amb experts en eficiència energètica, en contractació elèctrica, biomassa, energia solar, entre altres; per tal de donar a conèixer les eines i estratègies que existeixen.

Nou grup: Assessors Energètics de la Unió Empresarial de l’Anoia

Aquesta jornada va estar organitzada en el marc del projecte de l’entitat anomenat Anoia Circular, motivat per la tasca de transparència i voluntat informativa del grup de treball d’assessors energètics de la UEA, que veuen en les energies alternatives i l’eficiència en una bona estratègia i una gran oportunitat pel sector empresarial i industrial de la comarca de l’Anoia.

Un dels participants en aquesta sessió va ser Ricard Vizcarra de l’empresa Ecostudi, qui va exposar la necessitat que particulars i empreses entenguin i coneguin la factura de la llum saber què es necessita per tal d’optimitzar la contractació i la potència, i per així buscar com reduir o optimitzar l’energiam ja sigui reduint l’energia reactiva, buscant energies renovables o canviar de comercialitzadora.

Marc Cortina gerent del Cluster de la Biomassa va explicar que Catalunya és, juntament amb Espanya, el país amb més potencial de biomassa per la superfície arbrada de que disposa, i que les empreses i industries intensives com poden ser del paper, metall o químic tenen una gran oportunitat, especialment a l’Anoia, en aquest camp, destacant la creació de treball que generaria a nivell territorial i la compensació d’emissions de Co2 que comporta per l’empresa que ho aplica.

Jordi Valls de l’empresa Pere Valls, va participar com a cas d’èxit en l’ús de la biomassa forestal a nivell industrial, i va indicar que l’aposta de l’empresa es va fer especialment per reduir el cost energètic de l’empresa però també per política ambienta i de sostenibilitat pròpia. Consumeixen unes 25 tones diàries d’estella forestal i han substituït el 100% del consum de gas natural deixant així de dependre d’aquesta energia que té un preu molt inestable, han generat economia local a la zona i s’ha millorat la gestió forestal de cara a prevenció d’incendis.

Jordi Morera, d’EPS Enginyeria, va exposar les oportunitats que s’obren a nivell empresarial amb la nova legislació sobre plaques solars, ja sigui per autoconsum exclusivament com també valorant les opcions que planteja comptar amb excedent energètic.

Mariona Coll, cap de la Unitat d’Indústria de l’Institut Català d’Energia va compartir amb els assistents les diverses eines i estratègies disponibles, des del Pla Renova’t Industria que aporta, fruit d’un conveni amb fabricants i distribuïdors d’equipaments d’eficiència energètica, material i producte amb descomptes per els empreses. També les opcions que el mateix ICAEN ofereix en l’assessorament o l’auditoria i també les ajudes del Fons Nacional d’Eficiència Energètica per a indústries i PIMES.

La sessió va finalitzar amb una bona estona de networking i d’intercanvi de targetes en què els assistents van poder plantejar dubtes i propostes concretes als ponents i als diversos assessors energètics que conformen el grup de treball de la UEA.

 

 

Altres notícies

Subscriu-te a la UEA Magazine, publicació electrònica periòdica amb informació sobre l’actualitat empresarial de la comarca.