El Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat ha posat en marxa el programa ProACCIÓ 4.0 amb l’objectiu d’impulsar la transformació de les pimes catalanes cap a la indústria 4.0. La consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, acompanyada de la directora dels Serveis Territorials de la Catalunya Central, Bàrbara Minoves, i del conseller delegat d’Acció, Joan Romero, l’ha presentat aquest divendres en un acte a Igualada.
L’acte de presentació també ha comptat amb la participació del president de la Unió Empresarial de l’Anoia, Joan Domènech, i del president de la Delegació a l’Anoia de la Cambra de Comerç de Barcelona, Xavier Badia. Durant la jornada s’han exposat també els casos pràctics de les empreses Cubus Games, S.L, Practics Business Solutions, S.L, World Pro Ride SL (Indoorwall) i Enginyeria de Software SA (Engisoft).
Durant la seva intervenció la consellera ha explicat que “la indústria 4.0 és un element clau si volem ser competitius, i afecta grans empreses, pimes i també empreses de serveis, amb canvis radicals en els models de producció i en les relacions entre proveïdors, productors i clients”. “Per això sorgeix el programa ProACCIÓ 4.0, amb fases de sensibilització per despertar la consciència de les empreses, diagnosi per avaluar quina tecnologia convé més per cada cas i després tractament”, ha afegit Chacón.
El programa ProACCIÓ 4.0 -articulat per la Direcció General d’Indústria a través d’ACCIÓ- actuarà com la finestreta única a Catalunya per sensibilitzar, acompanyar i assessorar les empreses catalanes en l’àmbit de la indústria 4.0. En total, es preveu que en els propers tres anys 1.000 empreses catalanes utilitzin els serveis i programes d’aquesta nova iniciativa, derivada del Pacte Nacional per a la Indústria, tot i que va més enllà del seu mandat.
El programa compta amb la col·laboració del Consell General de Cambres de Catalunya, Foment del Treball, PIMEC i Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya. Té com a destinataris des de les pimes que encara no s’han plantejat començar el procés de transformació tecnològica fins les que ja estan duent a terme inversions en aquest camp. Així, el programa ProACCIÓ 4.0 posa a disposició del teixit productiu català un conjunt de serveis, línies d’ajut, finançament i actuacions d’àmbit local i internacional i de connexió amb l’ecosistema. L’objectiu és sensibilitzar l’empresa, facilitar-li l’elaboració d’una diagnosi, la preparació d’un pla d’actuacions i la implantació dels processos de transformació tecnològica.
En aquest marc Joan Domènech, president de la Unió Empresarial de l’Anoia ha exposat la gratitud de l’entitat per tal d’acollir aquesta jornada i que l’Empresa 4.0 és un eix estratègic per l’entitat. En aquest sentit, Domènech, ha destacat que davant “la inquietud de les empreses industrials, especialment del metall, des de la UEA es va voler apostar per acompanyar a les empreses davant aquest canvi”. Així doncs, el president ha destacat que “ja al Fòrum Empresa i Progrés 2019 anomenat l’Horitzó de la Transformació Empresarial es va voler posar fil i agulla en aquesta transformació que pivota sobre dos eixos que vam veure complementaris i igualment estratègics: la transformació digital i l’economia circular. En aquests mesos de treball, hem vist que hi ha una preocupació i una necessitat de les empreses davant aquest nou panorama de transformació, però a la vegada, hi ha força desconeixement i cap aquí és on hem centrat els nostres esforços”.
Per la seva banda, Paula Arias, gerent de la Unió Empresarial de l’Anoia, ha presentat el projecte que s’està impulsant des de l’entitat empresarial anomenat Lab Anoia 4.0, un grup de treball de l’entitat format per empreses en transformació digital, on s’hi afegeixen també els actius tecnològics de la comarca -empreses que treballen per donar solucions tecnològiques i 4.0 a indústries i empreses del territori- “Amb ells s’està traçant un full de ruta a seguir per tal que la comarca avanci cap aquest canvi, que les empreses sàpiguen on adreçar-se i com encarar aquesta transformació i tot el potencial tecnològic i 4.0 que té l’Anoia”. En aquest sentit, Arias ha exposat la voluntat de tirar endavant el Projecte ACCELERA que consistirà en un termòmetre 4.0 i un protocol de seguiment i acompanyament per conèixer l’estat i la maduresa digital de les empreses de l’Anoia, acompanyar-les i poder detectar projectes, tirar-los endavant amb els actius del Lab i el suport econòmic de la Generalitat a través d’ACCIÓ.