La UEA presenta accions per facilitar a les empreses com millorar els seus impactes ambientals

20.11.2019

El malbaratament de matèries primeres i d’energia té un impacte important, ja sigui a nivell econòmic per a les empreses i consumidors, però també ambiental, en la recollida i el tractament dels residus que aquestes generen. Tenint en compte els factors com l’acceleració de l’escalfament global, l’esgotament de recursos naturals i la creixent contaminació de l’aigua i del sòl per la major presència de residus al planeta; el paper que juguen els productes i materials és clau en aquesta cadena.

Amb l’objectiu de constatar que la prevenció de residus no només es tracta d’una qüestió social, sinó també empresarial, la Unió Empresarial de l’Anoia s’afegeix a la Setmana Europea de la Prevenció de Residus. En aquest sentit, l’entitat empresarial organitza tot un seguit d’accions i propostes. A través de grup de treball de la patronal anoienca d’economia circular, i amb la sectorial mediambiental, presenten un manual de bones pràctiques. Sota el títol “A l’empresa com a casa”, es parteix de la concepció que a nivell domèstic els ciutadans tenen més consciència en l’àmbit de la prevenció i la correcta gestió de residus, i evocant a aquesta implicació individual, es busca poder-ho traslladar a l’empresa a nivell individual, però també col·lectiu.

Aquest document presenta tot un seguit de propostes, accions i mesures de bones pràctiques en l’àmbit de la prevenció de residus en l’entorn empresarial. Paula Arias, gerent de la Unió Empresarial de l’Anoia ha afirmat que “des de l’entitat, tant a través del grup de treball d’economia circular com amb la sectorial mediambiental, som molt conscients de com d’important és la gestió de residus.

Per això presentem aquest manual, per acompanyar a les empreses perquè apliquin mesures que minimitzin l’impacte generat en matèria de residus”. Així doncs, l’objectiu d’aquest és també conscienciar i formar a les persones i les empreses, ja que també inclou un petit glossari amb conceptes a integrar en temes de prevenció i gestió de residus, així com d’economia circular en general.

Per la seva banda, Miquel Vila, del Gremi dels Adobers, membre del grup UEA circular, ha explicat que “la prevenció de residus és una font de productivitat per a les empreses, especialment les industrials perquè permet reduir els costos de gestió de residus i els costos de compra de les matèries i equipaments” i que per tant, “prevenir residus significa gestionar millor les matèries primeres i disminuir els residus de la fabricació”. Màrius Tomàs, de Fitex i membre del grup d’UEA circular, ha destacat que aquest grup de treball de l’entitat “treballa i vetlla per traslladar aquests conceptes i aquesta manera d’entendre l’economia, circular, a tot el teixit empresarial, i amb aquest document el que fem és proposar algunes recomanacions perquè es vegi possible i més fàcil de fer”. Segons Tomàs, les estratègies bàsiques són “produir millor, consumir millor i allargar la vida dels materials, recursos i productes”.

Campanya de contenidors per les empreses de l’Anoia

Una altra acció a destacar impulsada per l’entitat empresarial és la Campanya de contenidors per a les empreses de l’Anoia. Es tracta d’una campanya de dotació de contenidors per a oficines per tal de separar correctament les dues fraccions que més es generen en l’entorn de despatx i oficina: paper i envasos. Gràcies a la col·laboració d’un dels membres de la sectorial mediambiental i economia circular, l’empresa Centre de Gestió Mediambiental, es dotarà a totes aquelles empreses de la comarca de l’Anoia que així ho sol·licitin, de contenidors de cartró. Néstor Requesens, de Centre Gestió Mediambiental, ha explicat que “A la feina separem ajudarà a les empreses a separar correctament les dues fraccions que més es generen en l’entorn del despatx i oficina: papers i envasos”.

El repartiment de contenidors començarà a partir de dimecres 11 de desembre. Les empreses que vulguin sol·licitar els contenidors, s’han de posar en contacte a través del formulari que hi ha al web de l’entitat. La dotació serà disponible fins a esgotar existències de contenidors.

UEA: Circularitat i compromís amb el medi ambient

Un desenvolupament sostenible i respectuós a nivell d’indústria i empresa passa per aconseguir integrar, en l’estratègia empresarial, un model econòmic de producció i consum econòmicament viable i mediambientalment sostenible: l’economia circular.

L’entitat està començant a treballar una estratègia alineada amb els fonaments dels objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). Per arribar a assolir aquestes fites, tot el món ha de posar de la seva part: govern, societat civil i les empreses. Com a entitat, la Unió Empresarial de l’Anoia vol donar una visió a curt i a llarg termini a les empreses perquè tinguin com a estratègia el compliment de l’objectiu de la ODS. Els ODS són objectius mundials per posar fi a la pobresa, protegir el planeta i garantir que totes les persones gaudeixin de pau i prosperitat.

 

 

Altres notícies

Subscriu-te a la UEA Magazine, publicació electrònica periòdica amb informació sobre l’actualitat empresarial de la comarca.