Vivim en un planeta finit. Partint d’aquesta premissa, que marca el punt d’origen de l’economia circular, som conscients que sense consum no hi ha activitat econòmica, i sense activitat econòmica no hi ha societat del benestar. Però del que no som prou conscients és que, al consumir, malbaratem molts recursos, materials, energètics, temps, desplaçaments,…. “Cada europeu consumeix a l’any 16 tones de matèries primeres, el que representa 228 vegades el seu pes en matèries primeres”. Amb dades i declaracions tan impactants com aquesta acompanyava l’Eurodiputat Francesc Gambús, parlamentari de la Comissió de Medi Ambient i expert en economia circula, la xerrada que oferia aquest divendres al matí a la Unió Empresarial de l’Anoia, en el marc del projecte Anoia Circular.
Gambús, que s’ha trobat amb un auditori d’empreses i agents locals molt implicats i actius en matèria d’economia circular a la comarca, ha repassat alguns dels ítems més clars que fan de l’economia circular l’alternativa al model lineal que tenim de consum i producció que és causa i efecte del canvi climàtic
. En aquest sentit, i assenyalant que si bé des d’Europa es donen eines i directrius per tal que els països facin els deures, i que cal que Espanya i Catalunya facin les seves pròpies lleis a partir del que Europa i defensa per avançar cap a una economia cada vegada més circular, sostenible i eficient, ha volgut deixar clar que “No s’ha d’entendre com una política verda” i que va molt més enllà de la gestió de residus.
Gambús ha agraït un auditori empresarial perquè cal enfocar-ho des de la part productiva, de sistemes: “L’economia circular necessita de la gestió de residus però només te sentit si impregna política industrial, d’innovació, de recerca, de reinserció laboral, d’acció social, i polítiques educatives”.
Francesc Gambús destacava que l’economia circular és, des d’un punt de vista empresarial, en si mateix un actiu: “Diferencia la marca, atrau talent, fidelitza el client, s’anticipa a les regulacions, ens fa resilients i adaptables al canvi, incideix en la reputació corporativa, potencia el nostre lideratge, i ens fa accedir a un nou mercat sensible a al sostenibilitat”.
Gambús feia una crida a l’optimisme: “Tenim una solució per assolir l’equilibri i la sostenibilitat el nostre planeta a través de l’economia circular” i que “el món no pot prescindir del lideratge d’Europa en la lluita contra el canvi climàtic”.
Citant a la nord-americana Nancy Pelosi, Gambús concloïa la seva intervenció afirmant que “L’economia circular cal pensar-la globalment, organitzar-la regionalment, executar-la localment i comprometre’s personalment. Només així canviarem el món.
En el torn obert de paraula van participar diversos dels integrants, establint un interessant diàleg amb l’eurodiputat al voltant de temes tan diversos, interessants i actuals com l’estat i les dificultats del vehicle elèctric, la dificultat de les energies renovables i la dependència de les xarxes externes, la recollida selectiva i el porta a porta, la guerra dels plàstics, o la producció i el consum de proximitat.
Vist l’interès i la necessitat de les empreses assistents i per dubtes i peticions recollides des de l’entitat, la Unió Empresarial de l’Anoia, amb l’oferiment d’ajuda de l’oficina parlamentària de Francesc Gambús, es posa a disposició de totes aquelles persones o entitats que tinguin algun dubte o necessitat explícita, que ho faci arribar a la UEA i es traslladarà i es donarà resposta a través de l’Oficina.
Anoia Circular
Aquest 3r Esmorzar circular respon a un dels principals objectius del projecte Anoia Circular de la Unió Empresarial de l’Anoia, apropar l’economia circular i els seus elements a l’empresarial i societat, per tal de propiciar el canvi cap a una economia més circular, respectuosa i eficient.
En l’any que la UEA porta de projecte s’hi han implicat més de 80 empreses amb trobades, reunions i tallers que donen bona mostra de la conscienciació creixent i la implicació de les empreses i la societat cap a aquest model econòmic, però encara hi ha molt camp per recórrer. En aquesta línia aquesta tardor arrenca el projecte “Connexions” amb taules especialitzades amb l’objectiu d’estudiar i detectar possibles projectes, iniciatives i accions de simbiosi industrial i cooperació entre empreses.